Narancsos kupolák pisztáciával és karamell tallérokkal

Narancsos kupolák pisztáciával és karamell tallérokkal
Eszközök:
keverőtál, fazék, szögletes sütőforma, szilikon sütőforma 6 7 cm átmérőjű félgömb mélyedéssel, sütőpapír, szilikon sütőlap, reszelő, botmixer, kézi robotgép, finom szita, spatula, kerek 7 cm átmérőjű szaggató forma, sütő ecset
6 db-hoz
az elkészítési idő 1 és ¼ óra, sütési idő 30 perc,a hűtési idő 2 ½ óra
Hozzávalók:
A Narancsos tésztához
- 135 g vaj
- 135 g tojás fehérje (4-5 db)
- 50 g darált mandula
- 50 g liszt
- 160 g porcukor
- 30 g sárgabarack lekvár
- egy bio narancs lereszelt héja
A narancs krémhez
- 3 lapzselatin (6 g)
- 3 tojás
- 200 ml narancslé
- 2 bio narancs lereszelt héja
- 140 g cukor
- 70 g hideg vaj
Karamell tallérokhoz
- 100 g cukor
- 30 g vaj
- 1 evőkanál durvára tört pisztácia
A díszítéshez
- sárgabarack lekvár
- 50 g durvára tört pisztácia
Elkészítés
Narancsos tészta:
A sütőt 180 fokra hevítjük. A vajat egy edényben felmelegítjük, amíg egy szép mogyoró színt kap. Levesszük a főzőlapról és lehűtjük. Egy keverő edényben a tojásfehérjét a darált mandulát, a lisztet és a porcukrot összekeverjük.
A sárgabarack lekvárt, a lehűtött barna vajat és a lereszelt narancshéjat is hozzáadjuk és elkeverjük. A szögletes sütőformát sütőpapírral kibéleljük, a tészta masszát beleöntjük és az előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük amíg a szélei arany barnák lesznek.
Néhány percig a formában hűtjük, aztán egy rácsra fordítjuk és hagyjuk kihűlni
A narancs krém:
A zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk, kb 10 perc alatt felpuhítjuk.
A tojásokat egy habverővel felhabosítjuk.
A narancslét a reszelt narancshéjjal és a cukorral felfőzzük. Levesszük a főzőlapról és a folyadékot egy finom szitán a felhabosított tojásokra öntjük. Közben folyamatosan keverjük, és sűrűsödésig tovább melegítjük.
A zselatint kinyomkodjuk, és a krémhez keverjük. Szoba hőmérsékletűre hűtjük majd a vajat egy botmixerrel hozzá keverjük.
A krémet a szilikonforma mélyedéseibe öntjük és hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül dermesztjük
A karamell tallérok elkészítése:
A sütőt 190 fokra hevítjük. A cukrot egy lábasban óvatosan, keverés nélkül felmelegítjük, amíg szép karamell színt nem kap. Levesszük a főzőlapról és a vajat belekeverjük.
Egy szilikon lapra simítjuk és hagyjuk megdermedni. A karamell lapot darabokra törjük és egy robotgéppel finomra őröljük. A kerek kiszúró formát egy szilikon sütőlapra tesszük, egy kis karamell morzsát szórunk bele. Még öt ugyanilyen kört készítünk a karamell morzsából a szilikon lapra. A darabolt pisztáciát elosztjuk rajtuk és az előmelegített sütőbe tesszük kb, 2-5 percre, míg a karamellmorzsa kerek lappá nem olvad. Majd lehűtjük.
Összeállítás és díszítés:
A narancsos tésztából 7 cm átmérőjű köröket szúrunk ki. Egy sütő ecsettel a baracklekvárral bekenjük a széleit körben, majd darabolt pisztáciába forgatjuk.
A krém félgömböket óvatosan kifordítjuk a szilikon formából és a tészta körökre helyezzük, majd a karamell tallérokkal díszítjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: